Cele mai reusite filme romanesti din toate timpurile intr-un top de 10 pozitii

Prin 2008, a aparut o carte la editura Polirom care cuprindea descrieri si poze ale 10 filme considerate de 40 de membri ai Asociatiei Criticilor de Film ca fiind cele mai reusite filme romanesti din toate timpurile. Din cele 59 de filme nominalizate, criticii au triat si judecat si ajuns la concluzia ca urmatoatele zece sunt de referinta pentru cinemateca romaneasca. Vi le-am descris si voua putin mai pentru a va da cateva idei de filme care TREBUIE vazute intr-o viata de om.

I. “Reconstituirea” (premiera: 1970), regizat de Lucian Pintilie, in rolurile principale: Vladimir Gaitan, George Mihaita, George Constantin.

Filmul urmeaza sirul epic al unei nuvele scrise de  Horia Patrascu, nuvela care a avut ca sursa de inspiratie o fapta reala. Reconstituirea unei batai care devine crima, primele incercari de umor negru pe un fundal tragic, o interpretare actoriceasca de exceptie si o punere in scena a constiintei cultuale a tarii, care duce ca, la scurt timp dupa aparitie, filmul sa fie interzis. Revazut, dupa 1990, “Reconstituirea” este astazi o piesa de rezistenta a cinematografiei romanesti.

II. “Padurea spanzuratilor” (premiera: 1965), regizat de Liviu Ciulei, in rolurile principale Victor Rebengiuc, Ana Szeles

Filmat alb-negru, filmul pune in scena romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. A si luat un premiu pentru cea mai buna regie in cadrul festivalului de film de la Cannes.Dincolo de poveste, pe care o stiu cu totii, Ciulei a adus o viziune artistica diferita si apreciata de critici, in care nimic nu este la intamplare si fiecare cadru contine un mesaj special.

III. “Moartea domnului Lazarescu” (premiera: 2005), regizat de Cristi Puiu, in rolurile principale Luminita Gheorghiu, Ioan Fiscuteanu

Si acest film este premiat la Cannes si este o comedie-drama care aduce in prim plan un batran care locuieste impreuna cu cele 3 pisici ale sale intr-un apartament din Bucuresti. Acesta cade bolnav si neavand familie in tara, ramane la mana vecinilor, a medicilor incompetenti si a unui sistem birocratic si neputincios.

IV. “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (premiera: 2007), regizat de Cristian Mungiu, in rolurile principale Anamaria Marinca, Laura Vasiliu

Castigator al multor premii internationale si foarte apreciat de critici, fimlul lui Mungiu este considerat unui dintre cele mai bune filme romanesti facute vre-odata. O poveste tragica despre o studenta ramasa gravida in perioada in care avortul era interzis si drama prin care trece apeland la mijloace ilegale pentru a scapa de sarcina.

V. “Secvente” (premiera: 1982), regizat de Alexandru Tatos, in rolurile principale Geo Barton, Ion Vilcu

Una dintre primele trilogii romanesti, filmul are 3 parti, independente intre ele: “Telefonul”, “Prospectie” si “Patru palme”, si construieste in paralel scene din filmarea unei productii, cu scene din viata echipei de filmare.

VI. “Nunta de piatra” (premiera: 1973), regizat de Mircea Veroiu si Dan Pita

De fapt, nu este vorba de un singur film ci de doua filme romanesti cuprinse sub aceasta titulatura si inspirate din nuvelele lui Agarbiceanu. Primul, facut in 1971 se numeste “Fefeleaga” si Leopoldina Balanuta face un rol de exceptie intr-o atmosfera sobra si totusi mitica. Al doilea film, “La o nunta”, ii are ca actori principali pe Mircea Diaconu si Petre Gheorghiu si exprima tragismul vietii intr-un sat din Tara Motilor prin-un umor cinic si plin de ironie.

VII. “La Moara cu noroc” (premiera: 1956), regizat de Victor Iliu, in rolurile principale Constantin Codrescu, Ioana Bulca

Un alt film care si-a tras seva din literatura, si anume din nuvela lui Slavici cu acelasi nume. Premiat la Cannes, „Moara cu noroc” e un soi de western romanesc cu implicatii psihologice puternice.

VIII. “A fost sau n-a fost?” (premiera: 2006), regizat de Cornelui Porumboiu, in rolurile principale Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu

Un film multipremiat despre contestarea unor eroi din timpul revolutiei de la 1989.

IX. “Proba de microfon” (premiera: 1980), regizat de Mircea Daneliuc,  in rolurile principale Gina Patrichi, Tora Vasilescu.

O drama de dragoste cu gelozie si speranta, un triunghi amoros clasic, insa foarte intelogent scris si pus in scena.

X. “Croaziera” (premiera: 1981), regizat de Mircea Danieliuc, in rolurile principale Nicolae Albani, Tora Vasilescu

Este o poveste despre niste tineri care castiga in perioada comunista o croaziera pe Dunare, ca premiu pentru meritele lor deosebite in slujba patriei.

m4s0n501

Related Posts

No related posts found.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>